Advies

Advies over kinderzonnebrillen

UV, CE-categorie, polariserende bril. Al deze termen kunnen de aanschaf van een kinderzonnebril ingewikkeld maken. Op deze pagina leggen we uit wat deze begrippen betekenen en laten we zien waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kinderzonnerbil.

1. Welke CE-categorie zonnebril?

Een belangrijk verschil tussen zonnebrillen is de hoeveelheid licht die door de lens wordt tegengehouden. Hiervoor is de CE categorie in het leven geroepen. De schaal loopt van 0 tot 5. Donkere lenzen hebben een hoge CE waarde en lichte lenzen een lage. De CE categorie bepaald dus hoeveel licht er wordt tegengehouden, een verkeerde aanname is dat dit ook geldt voor de UV straling.

  • Categorie 0 en 1: bewolkt weer.
  • Categorie 2: zonnig weer.
  • Categorie 3 en 4 : wintersport en op het water.

2. Welke maat bril past mijn kind?

Het zou handig zijn als er voor brillen ook maten bestonden net zoals voor kleding of schoenen. Helaas is dit niet het geval, echter dit is logisch aangezien de pasvorm lastig is uit te drukken in een getal. Daarnaast veranderd de vorm van een kindergezicht aanzienlijk gedurende de eerste paar jaar van het leven. De afstand tot de oren en de grote van de neus zullen per leeftijd enigszins uniform zijn, zodoende wordt er onderscheidt gemaakt in leeftijdscategorieën. De leeftijdscategorieën zijn een indicatie en dienen als een richtlijn, natuurlijk kan hierin afgeweken worden, ouders weten vaak zelf al of hun kind voldoet aan de standaard maten die bijvoorbeeld ook gelden bij kinderkleding.

3. Welke gebruik heb ik voor ogen?

Brillen worden vaak voor een bepaalde toepassing ontworpen. Voor een dagje naar het strand zullen de meeste brillen voldoen, ga je echter op wintersport, watersport of wandelen door de bergen dan zal een bril aan meer eisen moeten voldoen. De juiste CE waarde is van belang, maar ook het ontwerp van de bril zelf is belangrijk. De hoeveelheid licht die langs het montuur komt is voor een groot deel bepalend voor het comfort en de bescherming van de ogen. Zodoende zullen brillen die goed afsluiten rondom de ogen beter geschikt zijn voor sportieve doeleinden.